Cazier Auto

Status

20% Complete

20% complet

Obiectiv proiect

Proiectul își propune să dezvolte un sistem de informare asupra istoricului autovehiculelor din România, pe baza datelor publice existente
1 Star 574 voturi
Loading...

NEVOIA

Tranzacțiile auto care implică vehicule second-hand sunt netransparente, iar vânzatorii nu au interesul să fie sinceri. Foarte multe autovehicule au nereguli ascunse, kilometrajul modificat pentru a arata valori mai mici și multe alte schimbari sau modificări nespecificate (de exemplu schimbarea motorului este o practică uzuală).

Există țări care au o legislație strictă în privința modificării kilometrajului afisat, dar chiar și în lipsa acestor prevederi, facilitarea obținerii informațiilor de către cumpărător poate descuraja această practică, împreună cu alte practici nesincere, cum ar fi ascunderea istoricului de accidente, numărului de proprietari, scopului folosirii vehiculului (de exemplu vehicul taxi prezentat ca mașină de uz personal) și altele.

IDEEA

În condițiile în care există o piață pentru toate tipurile de vehicule, cu toate gradele de uzură, considerăm important ca publicul direct interesat de achizitionarea unul autovehicul să poată avea acces la informațiile utile pe care statul roman le deține și, prin aceasta, să ia o decizie informată atunci când cumpără o mașină.

SOLUȚIACazier Auto - GovITHub - prototip

Prin agregarea informațiilor deținute de diverse instituții si/sau agenții publice care dețin date despre istoricul autovehiculelor, putem realiza un serviciu online care să expună aceste informații într-un mod facil pentru public. În plus, realizarea unui API peste acest serviciu ar permite altor instituții să aiba acces ușor și eficient la aceste informații.

PRIMII PAȘI – PROTOTIPUL

auto2

auto3

În timpul hackatonului din 8-9 octombrie, am dezvoltat un prototip (“proof of concept”) al unei astfel de soluții, care permite căutarea autovehiculelor după seria de caroserie (VIN) și expune urmatoarele informații:

  • date generale despre model, data de fabricație, tip de combustibil, cilindree motor
  • istoricul de inspecții tehnice periodice (ITP)
  • istoricul de daune pentru vehiculul respectiv

Soluția folosește o bază de date cu informații generate aleator pentru simularea serviciului, urmând să fie necesară dezvoltarea unei interfețe cu bazele de date existente ale instituțiilor.

TEHNOLOGII:

Am dezvoltat un backend REST in Ruby, folosind Angular JS pentru frontend si Bootstrap pentru layout.

CE URMEAZĂ

Următorii pași vor fi să analizam ce date sunt disponibile de la diverse instituții și să le incorporăm în interfața web prin folosirea unor API-uri. De asemenea, trebuie executată integrarea cu un procesator de plați și stabilit un tarif pentru servicii, dacă se dorește să mergem pe această cale*.

__

Vom reveni în curând cu mai multe informații!

Lider proiect

Sorin Vasilescu

Echipa

Rareș Popescu
Cristian Mircea Messel
Cătalin Calotescu
Dan Ichim
Remus Rușanu

Beneficiar

CETĂȚEANUL :)

Status

Mockup inițial, Analiză