Informatii Online despre Transportul Public

Status

33% Complete

33% complet

Obiectiv proiect

aplicație mobilă care va oferi informații centralizate despre transportul în comun (legate de orar, listă de stații, facilități etc.)
1 Star 568 voturi
Loading...

NEVOIA

În general, nu există orare afișate de trecere ale autobuzelor. Cetățenii care folosesc serviciile de transport în comun pot sta foarte mult în stație asteptând să treacă următorul autobuz. Timpul acesta pierdut ar putea fi folosit mult mai bine în alte scopuri, și în general o informare despre orele de trecere a autobuzelor ar permite o mai bună organizare a deplasărilor în orașe, între orașe, precum și echilibrarea presiunilor pe liniile de transport în comun.

La ora actuală, există 267 orașe în Romania. Cam 20-30 de orase mari au transport public, anumite orașe mai mici folosesc servicii private de transport, iar cele mai multe orașe fie nu au nici un fel de transport, fie  sunt lângă orașe mai mari și beneficiază indirect de anumite servicii de transport ale orașelor mari.

Painpoint în teren:

În cvasi-totalitatea orașelor din România nu există un sistem global de informare a publicului despre orarele și traseele mijloacelor de transport public. Operatorii privați sunt foarte fragmentați și informația se prezintă sub formă de foi A4 lipite la stațiile terminus (nu  întotdeauna).

Painpoint pe internet:

În general, informațiile despre transportul urban sunt foarte puține, concentrate pe site-urile primăriilor (care nu sunt întotdeauna consultate de către populație). 

Painpoint pe aplicații mobile:

Există un număr de aplicații mobile, între 15 si 30, în general pentru marile orașe, destul de greu de folosit. Informația despre orașele mici lipsește cu desăvârșire.

SOLUȚIA

Acest proiect își propune să reducă/elimine gap-ul între sistemele de informare despre transportul public  în orașele mari și restul orașelor. Pe termen lung, proiectul vrea să unifice toate sistemele de informare despre transportul public și privat de călători în Romania, permițand trasee inter-orășenești mai lungi.  

Proiectul își propune să ofere 3 lucruri:

 1. Un punct unic de unde să fie recuperate informațiile despre transportul urban (orare și linii de autobuze)  în toate orașele din țară
 2. Un widget web ușor de folosit pe site-urile primăriilor (mai ales cele cu bugete mici si care nu își pot permite să cumpere serviciile terțe), precum și o consolă web pentru ținerea la zi a informațiilor de către fiecare primărie/regie
 3. O aplicație web care va rula pe cele 3 sisteme (iOS, Android si Windows) și va oferi cetățenilor posibilitatea de a se informa înainte și în timpul călătoriei cu mijloacele de transport în comun.

Ce ce este util acest proiect?

 • Proiectul aduce aproape de cetățeni informații care sunt necesare
 • Multe persoane nu folosesc mașina personală pentru transport in oraș sau între orașe (navetiști)
 • Telefonul mobil are o rată de penetrare mult mai mare ca internetul, mai ales în zonele rurale.
 • Multe administrații locale nu își permit să mențină la zi informațiile despre transportatorii locali.

STATUS

PRIMII PAȘI – PROTOTIPUL.
În cadrul primului hackaton GovITHub, s-a creat un site web, o aplicație mobilă și un API

 • Am făcut o analiză parțială a datelor (fragmentate) existente și a soluțiilor care există pe piață. Ca probleme, formatul de date e greu de parsat ori datele nu există.
 • Proiectul avanseaza în trei direcții: Web, mobile și date/back-end
 • API-ul este simplu (creat la hackathon)
 • Încă nu avem o bază de date (structură și date)
 • Principalul avantaj al proiectului fata de soluțiile actuale este gratuitatea și simplitatea de utilizare. Vom oferi gratuit tuturor primăriilor un widget ușor de pus pe site-ul primăriei. La ora actuală, versiunea oferită de transport urban este cu bani.
 • Principalii beneficiari vor fi cetățenii. Ei vor beneficia de informații care încă nu există pe piața sau sunt greu accesibile, atât pe mobil cât și pe desktop

UI/ UX

m1m2 m3 m4 m5 m6 m7 m8

CE URMEAZĂ

Avem un site web minimal (MVP) o aplicație mobilă minimală și un set de date destul de redus. Am luat legătura cu Metrorex și RATB, dar deocamdată nu avem date de la ei. Principalul obstacol la proiect este absența datelor. Avem nevoie de voluntari cu cunoștințe pe o tehnologie care scalează bine (Java). O bună parte din back-end a fost identificată și s-a început implementarea.

Urmează să implementăm o versiune de dezvoltare a API-ului REST, ce va fi testată de partenerii (nu beta testeri) – vezi Transport Urban

__

Vom reveni în curând cu noi informații!

Lider proiect

Alexandru Grosu

Echipa

Oana Talpalaru
Ovidiu Serban
Ciprian Pavel
Mihnea Lazar
Gabriel Marchidan
Razvan Dimescu
Sebastian Cochinescu
Alexandru Calinoiu
Bogdan Suta
Victor Carmocanu
Alexandru Butum
Eduard Luca
Catalin Croitoru
Vlad Pop
Ion Ambrinoc

Status

În lucru