R.A.D.A.R.

Status

50% Complete

50% complet

Obiectiv proiect

Reprezentarea și Analiza Datelor Agregate din România printr-o platformă de vizualizare de date
1 Star 524 voturi
Loading...

Echipa GovITHub a lansat primul prototip public al platformei R.A.D.A.R. – Harta Prezenței la Vot – Alegeri Parlamentare 2016 disponibilă la adresa  radar.ithub.gov.ro.

govithub-alegeri-parlamentare-11-decembrie-2016

Destinat monitorizarii în timp real a prezenței la vot în cadrul alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016, site-ul oferă date în timp real, actualizate la fiecare 5 minute, privind situația prezenței la vot, atât în secţiile de vot de pe teritoriul României, cât şi la cele din afara ţării. Mai multe detalii despre proiect și funcșionalități sunt disponibile mai jos, în secţiunea SOLUȚIA, sau LIVE la adresa radar.ithub.gov.ro.

NEVOIA

Deși autoritățile și instituțiile administrației publice din România au la dispoziție seturi complexe de informații despre cetățeni și starea țării, detaliate la nivel de comună, din păcate aceste date nu sunt corelate între ele pentru a crea o imagine de ansamblu clară despre situația actuală, probleme, oportunități, anomalii sau disfuncționalități deja existente sau pe cale să se producă în România.

Crearea unei soluţii informatice care permite centralizarea datelor actualizate, consultarea lor într-un format uşor de înţeles şi prelucrat şi observarea interdependenţelor şi tendinţelor va reprezenta baza pentru programe şi iniţiative bine fundamentate şi sincronizate.

IDEEA

Cum în prezent accesul la aceste seturi de date este greoi – mai ales că multe din seturile de date sunt disponibile, dar în stare brută (pe Data.gov și pe Edemos) – o platformă de data visualisation poate să reuneasă multiple surse de date și să le prezinte într-un mod intuitiv și ușor de interpretat.

Fără a presupune cunoștințe tehnice avansate, o astfel de platformă ar permite oricui să vizualizeze aceste date și să le coreleze sau să le analizeze, indiferent că e policy maker, cercetător, jurnalist, ONG sau cetățean de rând.

radar

Astfel, pe baza vizualizărilor de date se vor putea vedea și analiza efectele diverselor decizii administrative, legislative sau politice, se pot anticipa sau alerta viitoare situații sau se pot lua niște măsuri administrative de corectare sau prevenție – la scara locală, regională sau națională – a unor indici anormali (de natură socială, economică, demografică, administrativă, siguranță națională, indici de fraudă, corupție, etc.).

SOLUȚIA

Primii pași – prototipul

În cadrul hackatonului GovITHub organizat pe 7-8 octombrie ne-am propus realizarea aplicației de data visualisation prin conectarea unui motor de colectare a seturilor de date cu o interfață grafică în care să fie prezentate datele agregate.

Astfel, în cele 2 zile de hackaton s-au pus bazele unei aplicații web-based (accesibilă dintr-un browser) prin care se pot publica diverse seturi de date (ne dorim să adăugăm toate datele de interes public din România) care pot fi coroborate, suprapuse sau mixate între ele și vizualizate intuitiv într-un format ușor de înțeles (în format tip hartă, grafic, tabel etc.)

d

În continuarea proiectului început la hackaton ne-am concentrat pe următoarele aspecte:

 • Dorim să folosim tehnologii open source, astfel încât proiectul să poată fi menținut și îmbunătățit de către oricine.
 • Urmărim preluarea și redarea datelor în multiple formate comune, pentru a facilita accesul ușor la ele.
 • Punem bazele infrastructurii, ce va fi distribuită, sub forma unei rețele de noduri care procesează și distribuie date.

Primul set de date publicat – Harta Prezenței la Vot – Alegeri Parlamentare 2016

În colaborare cu Biroul Electoral Central, echipa GovITHub a realizat integrarea datelor asociate alegerilor parlamentare din data de 11 decembrie. Astfel, prin accesarea site-ului dedicat în ziua alegerilor, oricine va avea acces liber 24/7 la informaţii privind:

 • Prezenţa la vot pentru fiecare judeţ al României
 • Prezenţa la vot înregistrată în unităţile administrativ teritoriale
 • Prezenţa la secţiile de vot din întreaga ţară
 • Prezenţa la vot a românilor din diaspora, la nivel de ţară
 • Prezenţa la vot în secţiile din afara României
 • Gradul de ocupare înregistrat în rândul diasporei

În plus, platforma oferă informaţii utile privind sediul secţiei de votare şi adresa completă a acesteia, astfel încât accesul votanţilor (în ţară şi în străinătate) să fie cât mai facil.

Toate datele afişate pe site-ul Hărții Prezenței la Vot – Alegeri Parlamentare 2016 sunt furnizate de către Biroul Electoral Central şi sunt actualizate la interval de 5 minute.

CE URMEAZĂ

În prezent, lucrăm la:

 • Îmbunătățirea platformei de vizualizare de date și a funcționalităților de afișare.
 • Solicităm și analizăm datele pe care le putem obține din surse oficiale, pentru a vedea cât putem să ne întindem cu generalizarea acestui sistem.
 • Analizăm cerințele operaționale, venite atât din partea diverselor ministere, agenții sau instituții cât și a solicitărilor venite din partea cetățenilor.
 • Pregătim primele prototipuri ale sistemului.

Cum acest proiect depinde în principal de datele pe care le putem agrega și prezenta vizual, în prezent ne concentrăm foarte mult pe colaborarea cu diverse instituții ale statului pentru a primi acces la aceste date oficiale, actualizate.

EXTRA INFO: 

 • Oricine dorește să publice date printr-o astfel de platformă este încurajat să ne contacteze.
 • Cei care sunt interesați de anumite seturi de date publice sunt invitați să ia legătura cu noi, pentru ajutor reciproc.
 • Orice fel de idei, sugestii și forme de ajutor sunt binevenite.
 • Spread the word, dacă aplicația va fi un succes, va fi și un îndemn pentru un număr din ce în ce mai mare de instituții să asigure accesul deschis la datele de interes public 😉

__

Vom reveni în curând cu mai multe informații!

Lideri proiect

Dan Bărbulescu
Ionuț Popa

Echipa

Dan Balica
Anca Dabija
Bogdan Grama
Iulian Iuga
Vlad Vergu

Beneficiar

Cetațeanul :)

Status

În lucru