Road Ro

Status

15% Complete

15% complet

Obiectiv proiect

aplicație mobilă de raportare civică a încălcării codului rutier, în particular pentru parcări ilegale
1 Star 582 voturi
Loading...

NEVOIA

În prezent nu există un sistem centralizat de semnalare a neregulilor din trafic din partea cetățenilor. Din cauza lipsei de informare a cetățenilor cu privire la instituțiile direct responsabile de infrastructură, semnalizare sau circulație, dar și a dificultății în abordarea acestora din partea cetățenilor de rând, este foarte greu ca cetățenii și autoritățile competente să colaboreze spre remedierea neregulilor ce țin de traficul rutier și administrația sa.

De exemplu, în prezent, dacă un cetățean dorește să semnaleze o neregulă – cum ar fi un semn rutier de drum dărâmat sau puțin vizibil, trebuie să identifice corect instituția în a cărui jurisdictțe și responsabilitate intră remedierea situației.

Dintre companiile care își împart în prezent această responsabilitate se numară Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere sau Direcția Regională de Drumuri și Poduri București sau Autoritățile locale și județene dacă semnalizatoul aparține de un municipiu/județ.

SOLUȚIA

O aplicație mobilă prin care cetățenii să identifice și să trimită notificări automate către Autoritățile în subordinea căreia aparțin fiecare dintre elementele din trafic ce necesită remediere.screen-roadro

Urmărim astfel să deschidem o cale de comunicare bidirecțională care să îmbunătățească reacția administrației față de neregulile din trafic, astfel încât să avem o comunitate mult mai implicată în aspectele societății de azi. Soluția include de asemenea și o raportare a notificărilor din partea autorităților, astfel încât cetățenii să poate urmări nivelul de rezolvare ale notificărilor înregistrate.

STATUS

Primii pași – prototipul:

Ne-am propus realizarea unei aplicații mobile prin care cetățenii să poată să transmită instant dovezi de încălcări ale traficului (parcări neregulamentare, deficiențe ale infrastructurii de drumuri sau ale marcajelor stradalale și rutiere). În primă fază ne propunem să dezvoltăm aplicația cu funcționalitatea de raportare a parcărilor neregulamentare din București, iar procesul de raportare ar include:

  1. Încărcarea în aplicație a fotografiilor referitoare la acel eveniment/situație
  2. Localizarea dispozitivului de unde se face trimiterea notificării
  3. Trimiterea notificării către sistemul central care înregistrează notificarea, și mai departe o expediază către instituția coordonatoare specifică pentru remedierea sau investigarea evenimentului/situației
  4. Investigarea din partea autorităților responsabile și raportarea statusului acesteia.

De asemenea, urmărim să implementăm și o funcționalitate de  informare tip ‘Comunitate’ unde vom prezenta cele mai apropiate 20 de sesizari ordonate descrescator bazat pe importanța acordată evenimentelor respective de către comunitate prin voturi, iar harta să includă funcția de mărire a zonei de obesrvația astfel încât orice utilizator să poată vedea și vota orice notificare raportată de către alți utilizatori prin aplicație.

  • Web application: e realizată doar interfața dummy, adică interfața a fost implementată, dar nu prezintă date reale și nu e legată încă de baza de date a sistemului RoadRO

Funcționalități viitoare:

  • Extinderea aplicației: posibilitatea raportprii tuturor încălcărilor codului rutier și a problemelor din infrastructura drumurilor (gropi, lipsa/vizibilitatea redusă a semnalizărilor etc)
  • Aplicație mobilă pentru polițiștii de pe teren
  • Folosirea expresă a numărului mașinii
  • Statistici bazate pe datele colectate pentru a determina locurile unde este necesară construirea de parcări noi
  • Extragerea altor tipuri de informații

CE URMEAZĂ

Vrem să obținem răspunsuri la întrebarile noastre și să implementăm toate funcționalitățile prezentate mai sus. Momentan lucrăm la specificații, organizare și infrastructura proiectului, deployment, planul proiectului, verificare/acceptare membri noi în echipa și bineințeles încercăm să obținem răspunsuri la întrebările noastre.

Calendar

În funcție de răspunsurile pe care le așteptăm, ar trebui ca în următoarele săptămâni să avem o versiune stabilă care să poata fi folosită (chiar dacă nu reușim să implementăm chiar toate funcționalitățile).

Cu ce puteti ajuta

Momentan așteptăm răspunsuri la întrebări și colaborarea autorităților 🙂
_
Vom reveni în curând cu noi informații!

Lider proiect

Cristina Moga

Echipa

Claudiu Antohi
Sorin Ștefan Bălașa
Sorin Bîcîilă
Ciprian Burca
Ioan Chera
Mihai Cristescu
Timotei Dolean
Ciprian Dragne
Andrei Duma
Mihai Dumitrache
Dragoș Dumitrașcu
Sonia Frâncu
Anca Georgescu
Bogdan Lisman
Tudor Luca
Catalin Oancea
Ioana Petcu
Vasile Preda
Mihai Slăvescu
Dominic Timotin
Andrei Verdeș
Bogdan Vlad
Ecaterina Voinescu

Beneficiar

CETĂȚEANUL :)

Status

În Lucru