RENSA – Registrul Electronic Național de Screening Auditiv

Status

100% Complete

100% complet

Obiectiv proiect

RENSA - Registrul Electronic Național de Screening Auditiv
1 Star 179 voturi
Loading...

NEVOIA

În România, la fiecare 1,000 de nașteri viabile, 3 dintre nou-născuți prezintă deficiențe de auz, fără să își poate da nimeni seama de asta. Surditatea – sau hipoacuzia profundă în termeni de specialitate – este afecțiunea congenitală (prezentă încă de la naștere) cu cea mai mare incidență la noi în țară.

Din păcate, această dizabilitate rămâne de cele mai multe ori invizibilă până la vârsta de 2 ani, când deficiențele de auz devin evidente, iar hipoacuzia profundă ajunge prea des să fie depistată când șansele de recuperare a capacității de vorbire a copilului sunt mult mai mici. Screening-ul auzului la nou-născuți este singura metodă prin care se poate depista activ hipoacuzia chiar din prima lună de viață.

De aceea, Ministerul Sănătății a început demersurile pentru a asigura echipamentele necesare screening-ului auditiv în toate maternitățile din România, astfel încât toți nou-născuții din România să fie testați. O componentă esențială a screeningului, pe lângă echipamente, este de asemenea și crearea unui sistem informatic în care să se centralizeze rezultatele testelor din maternități, precum și testele ulterioare necesare conform protocolului de screening.

SOLUȚIA

În acest context, Ministerul Sănătății a apelat la expertiza GovITHub pentru a construi acest registru informatic unic pentru screening-ul neonatal auditiv, având în vedere capacitatea noastră de a livra un astfel de sistem într-un timp foarte scurt și fără costuri suplimentare.

În pregătirea specificațiilor funcționale, Lucian Stuparu, bursier GovITHub și liderul acestui proiect, a purtat mai multe discuții cu medici și reprezentanți ai Ministerului Sănătății și a vizitat 3 maternități din București care dispuneau deja de echipament de screening, pentru a analiza modalitatea de preluare a datelor.

15271388_10209519224231477_1100714656_o

Lucian a aflat cu această ocazie și că auzul său este în parametri normali 🙂

După analizarea tuturor cerințelor și specificațiilor tehnice, soluția propusă și agreată va consta într-o platformă online unică în care datele din aparatele de screening vor fi încărcate direct de către medici, în format .XML. Astfel, toate rezultatele testelor auditive neonatale din România vor putea fi vizualizate într-o serie de rapoarte disponibile Ministerului Sănătății din interfața de administrare a platformei informatice. După colectarea de suficiente date, platforma va permite automat agregarea și filtrarea rezultatelor acestor teste, lucru ce va permite evidențierea copiilor ce nu au ajuns să fie testați la timp conform protocolului. Platforma a primit numele de RENSA – Registrul Electronic Național de Screening Auditiv.

STATUS

Recent a fost finalizată prima versiune a aplicației RENSA, ce va fi folosită de toți medicii din sistemul de sănătate de stat ce utilizează aparate de screening auditiv dotate cu software-ul aferent ce permite descărcarea datelor.15303930_10209519223991471_1536505540_o

Această primă perioadă de utilizare a aplicației online – cu un număr mai mic de utilizatori – va permite optimizarea anumitor funcționalități și fluxuri ulterioare. Urmează apoi o etapă de licitații publice pentru dotarea tuturor maternităților cu echipamente de screening moderne și compatibile descărcării datelor în format .XML, ce va permite ca în curând aplicația să fie utilizată la o scară mai largă.

SPECIFICAȚII TEHNICE

Aplicația RENSA a fost construită pe baza stivei open-source LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP), utilizând framework-ul Laravel 5.3 împreună cu alte componente open-source. Pentru interfața grafică a fost adaptată tema open-source Gentelella.

Toate tehnologiile folosite sunt open source. Aplicația RENSA va fi disponibilă doar pe web și va fi accesibilă doar medicilor și reprezentanților Ministerului Sănătății.

Cum a contribuit echipa GovITHub la Proiectul RENSA:

 • Lucian Stuparu (bursier)
  • A coordonat proiectul, intermediind și comunicarea cu Ministerul Sănătății
  • A analizat metoda de achiziție a datelor de către medici și posibilitatea de exportare a acestora
  • A elaborat specificațiile tehnice și funcționale
  • A contribuit la dezvoltarea funcționalităților aplicației
 • Bogdan Ghervan (voluntar)
  • A contribuit la dezvoltarea funcționalităților aplicației
  • A contribuit la elaborarea specificațiilor tehnice
 • Marius Daniel Ghițoiu (voluntar)
  • A contribuit la dezvoltarea funcționalităților aplicației
  • A contribuit la elaborarea specificațiilor tehnice

CE URMEAZĂ

Platforma va fi completată în perioada următoare cu mai multe funcționalități:

 • indicarea gradului de respectare a protocolului de screening
 • notificarea părinților prin SMS pentru a face programări conform protocolului
 • adăugarea de noi rapoarte statistice în interfața de administrare
 • web service accesibil intern, prin care platforma poate face schimb de date cu alte sisteme informatice ale Ministerului Sănătății
 • web service accesibil public, care sa ofere date statistice cum ar fi:
  • Nr de teste de screening per zi, spital, oraș, județ sau pe țară
  • Nr de teste eșuate, în diferite faze ale protocolului de screening
  • Nr de teste false/positive (tip alarmă falsă)

Lider proiect

Lucian Stuparu

Echipa

Bogdan Ghervan
Marius Daniel Ghițoiu

Beneficiar

Ministerul Sănătății

Status

Finalizat