Aplicatie pentru actualizarea stocurilor de vaccinuri

Status

100% Complete

100% complet

Obiectiv proiect

Aplicație pentru raportarea stocurilor de vaccinuri de către DSP-uri, ca Ministerul Sănătății să poată asigura în permanență disponibilitatea vaccinurilor pe piață
1 Star 214 voturi
Loading...

NEVOIA

În contextul lansării platformei de promovare a importanței vaccinării, www.desprevaccin.ro, Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului au primit numeroase sesizări despre lipsa din stoc a unor vaccinuri, prin intermediul platformei www.medicamentelipsa.ro, unde oricine poate sesiza Ministerul Sănătății despre nevoia din piață pentru anumite medicamente.

Cum în prezent raportarea stocurilor medicamentelor se face în general o dată pe lună, e tot mai necesar ca Ministerul Sănătății să poată avea o evidență actualizată a stocurilor, pentru a asigura în permanență disponibilitatea vaccinurilor. 

SOLUȚIA

Analizând procesul actual de raportare a stocurilor de vaccinuri împreună cu reprezentanți ai Ministerului Sănătății, GovITHub a propus crearea unei platforme online prin care Direcțiile de Sănătate Publică să poată raporta ușor stocurile oricând, evitând astfel povara unei raportări mai frecvente din partea medicilor.15419659_10209393778815590_6830393498545358645_o

Ministerul Sănătății a acceptat această propunere și a organizat mai multe discuții cu reprezentanți din instituții și cu echipa GovIThub, pentru a definitiva specificațiile funcționale ale soluției propuse.

S-a urmărit în special ca această centralizare a datelor despre stocuri să contribuie atât la o eficientizare a procesului de distribuție a vaccinurilor la nivel național, precum și la calcularea unor previziuni al necesarului de vaccinuri. 

STATUS

Aplicația informatică pentru actualizarea stocurilor de vaccinuri a fost deja finalizată de către GovITHub și urmează să fie utilizată de Direcțiile de Sănătate Publică și de Ministerul Sănătății.

Aplicația a fost construită pe baza stivei open-source LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP), utilizând framework-ul Laravel 5.3, împreună cu alte componente open-source. Pentru interfața grafică a fost adaptată tema open-source Gentelella.

Toate tehnologiile folosite în acest proiect sunt open source. Aplicația va fi disponibilă numai pe web reprezentanților Direcțiilor de Sănătate Publică și ai Ministerului Sănătății.

Cum a contribuit echipa GovITHub la Proiectul acesta?

  • Lucian Stuparu (bursier)
    • A coordonat proiectul, intermediind și comunicarea cu Ministerul Sănătății
    • A analizat procesul de raportare a stocurilor și a propus soluția tehnică
    • A elaborat specificațiile tehnice și funcționale
    • A dezvoltat funcționalitățile aplicației

CE URMEAZĂ

În prezent, urmărim evoluția proiectului și așteptăm ca aplicația să înceapă să fie utilizată de către Direcțiile de Sănătate Publică. Ca direcții de viitor, plănuim o analiză de extindere a platformei pentru alte raportări ce ar îmbunătăți comunicarea dintre Ministerul Sănătății și DSP-uri.

Lider proiect

Lucian Stuparu

Beneficiar

Ministerului Sănătății și Direcțiile de Sănătate Publică din România

Status

Finalizat