Noul Site MS.ro

Status

100% Complete

100% complet

Obiectiv proiect

Redesign și implementare pentru www.MS.ro - website-ul oficial al Ministerului Sănătății
1 Star 228 voturi
Loading...

NEVOIA

Ministerul Sănătății a realizat că principalul mijloc de informare al său către cetățeni, website-ul oficial www.MS.ro era cu mult în urmă față de bunele practici și principii actuale pentru digital în ceea ce priveste comunicarea, conținutul, uzabilitatea, accesibilitatea, și de fapt toată experiența utilizatorului.

SOLUȚIA

În acest sens, încă din ianuarie 2016 Ministerul Sănătății a început lucrul la noul site MS.ro, apelând pentru dezvoltare și implementare la serviciile specializate ale STS (Serviciul de Telecomunicații Speciale). Reprezentanții ministerului au realizat însă că este nevoie de expertiză pe partea de interfață și experiență a utilizatorului (UX / UI) și au apelat în mod special la GovIThub pentru aceasta.

STATUS

Echipa GovITHub a preluat acest proiect în noiembrie 2016, prin Ionuț ‘John’ Popa (UX / UI designer și bursier la GovITHub) ca lider de proiect, și a început etapa de analiză a proiectului. Împreună cu dezvoltatorii de la STS și ulterior împreună cu Ada Cuciuc și Ștefan Voinea, consilieri ai ministrului sănătății Vlad Voiculescu delegați pe acest proiect, s-a început lucrul într-un proces iterativ de analiză, explorare de soluții/idei, selecție, design, rafinare și livrare.

Înainte

ms1

După

Ulterior, echipei inițiale s-a alaturat și Claudiu Antohi, UI designer + implementare, voluntar GovITHub din Cluj, care a mai contribuit semnificativ și pe un alt proiect pregătit de GovITHub pentru Ministerului Sănătații, www.desprevaccin.ro, livrat la începutul lunii noiembrie.

Pe parcursul celor 6 săptămâni de la analiză până la livrarea soluției, realizarea cea mai importantă în pregătirea noului site MS a fost faptul ca am reușit să mutăm accentul în comunicarea conținutului de pe site așa cum se făcea până acum, astfel încât informația să fie orientată către cetățean și să fie afișată/servită în funcție de segmentele din audiența căreia i se adresează ministerul în principal.

Astfel, pe pagina principală a noului site informația este de acum segmentată în funcție de audiență, astfel încât pacienții, specialiștii sau viitori specialiști în domeniul sănătății, cât și cetățenii care doresc să se informeze să o poată face accesând informație destinată lor în mod specific, fără să mai fie nevoiți să le caute pe site. De asemenea, cetățenii pot vedea cu ușurință acum care sunt proiectele și campaniile de interes general derulate de Ministerul Sănătății, au acces la date ce țin de transparența decizională și pot găsi ușor informații specifice, cum ar fi monitorizarea cheltuielilor ministeriale etc.

Cum a contribuit echipa GovITHub la redesign-ul și dezvoltarea website-ului oficial al Ministerului Sănătății?

 • Ionuț Popa (bursier, UX / UI / visual designer)
  • A coordonat proiectul, intermediind și comunicarea dintre reprezentanții Ministerului Sănătății si dezvoltatorii web ai STS.
  • A elaborat conceptul de design, mesaj și a implementat identitatea vizuală oficială a ministerului
  • A contribuit cu recomandări pentru optimizarea conținutului și a elementelor de design
  • A testat afișarea pe o varietate de dimensiuni ale display-ului
  • A dezvoltat și optimizat elemente grafice
 • Claudiu Antohi (voluntar, UI / implementare frontend)
  • A contribuit la implementarea design-ului, adaptând tema de WordPress la conceptul de design
  • A realizat si optimizat elemente de interactiune
  • A optimizat lizibilitatea conținutului, adăugând elemente vizuale
  • A optimizat resursele încărcate de browser la accesarea website-ului

CE URMEAZĂ

Website-ul urmează a fi completat cu conținut și functionalități noi, precum și cu alte informații utile de interes general sau specifice, pentru specialiștii din domeniul sănătății și nu numai.

Lucrăm de asemenea la finalizarea actualizării și afișării unei hărți interactive a farmaciilor din România. De asemenea se va lucra la optimizarea afișării și la posibilitatea de sortare și filtrare a conținutului de pe site, mai ales acolo unde este afisat foarte mult text (documente).

În paralel, echipa GovITHub va continua îmbunătățirea experienței utilizatorului prin optimizări continue ale interfeței și adăugarea de noi funcționalități, în funcție de context și de dezvoltarea tehnică a website-ului. Alte priorități pentru perioada următoare ar fi:

 • îmbunătățiri de performanță și securitate
 • integrarea de conținut nou cu ajutorul unor elemente de design
 • optimizare SEO pentru toate motoarele de căutare
 • monitorizare analytics și web master tools

Lider proiect

Ionuț Popa

Echipa

Claudiu Antohi (voluntar)

Beneficiar

Ministerul Sănătății

Status

Finalizat