ROdiaspora – aplicația românului de pretutindeni

Status

95% Complete

95% complet

Obiectiv proiect

Descarcă gratuit aplicația RoDiaspora din App Store sau GooglePlay și vei avea la îndemână cel mai bun ghid pentru românii din afara granițelor
1 Star 169 voturi
Loading...

NEVOIA

Conform recensământului din 2011, peste 727,540 mii de români sunt stabiliţi în afara graniţei. Conform Wikipedia, “numărul tuturor românilor din străinătate este estimat la aproximativ 4-12 milioane de oameni, în funcție de înțelesul termenului „român“.

Pentru toți acești români plecaţi din ţară, accesul la informaţii şi la reprezentanţi locali oficiali ai României (ambasade, consulate, etc) este esenţial atât pentru o integrare cât mai facilă în ţara de destinaţie, cât şi pentru conectarea la evoluţiile din România, cu atât mai mult încât internetul este principala lor sursă de a fi aproape de acasă. 

SOLUȚIA

Începută încă de la primul hackaton GovITHub, aplicația mobilă destinată românilor de pretutindeni a fost dezvoltată cu scopul de a uni comunitățiile românești din afara țarii, prin agregarea punctelor de prezență a tuturor comunităților românești din străinătate (evenimente, asociații românești din străinătate, magazine și restaurante, biserici și lăcașe de cult ale comunității românești, etc.) și punerea lor la dispoziția celor interesați.

De asemenea, pentru a încuraja ca românii din diaspora să păstreze o legatură strânsă cu România, s-a avut în vedere facilitarea accesului la informațiioficiale esențiale (cum ar fi mapparea ambasadelor, a consulatelor, a secții de vot, dar și acces la notificari oficiale privind schimbări de legislație, de proceduri etc).

STATUS

Prima versiune a aplicației ROdiaspora a fost finalizată și este deja disponibilă în App Store și Google Play, iar funcționalitatea sa principală o reprezintă accesul mobil la informații despre desfășurarea  alegerilor parlamentare 2016 din străinătate. 

Lucrăm deja la un update pentru ROdiaspora în care vor fi adăugate multe alte puncte de prezență românească pe harta lumii, de la comunităţi româneşti locale, până la informaţii privind asociaţii româneşti, lăcaşe de cult, instituţii, medici sau restaurante cu specific românesc.

123

Pentru duminică, 11, decembrie 2016, ROdiaspora pune la dispoziţia utilizatorilor de device mobil Android o hartă a tuturor celor 417 secţii de votare oficiale ale României din lume, precum și documente şi ghiduri dezvoltate de Ministerul Afacerilor Externe pe subiecte precum procesul de vot, legislaţie şi fiscalitate, procesul de revenire în ţară şi alte comunicări importante și relevante pentru românii din afara granițelor.

În prezent, aplicația ROdiaspora permite:

 • Identificarea celei mai apropiate secții de votare din diaspora
 • Identificarea tuturor punctelor de prezență oficială ale României pe harta lumii (ambasade, consulate, institute etc)
 • Un scurt sondaj despre experiența utilizatorilor și acuratețea datelor prezentate, în vederea îmbunătățirii viitoare a geo-localizării cât mai exacte a punctelor de interes
 • Mini-Ghidul Alegătorului Român din Străinăate, cu răspunsuri la cele mai frecvente întrebări
 • Recomandări de informații esențiale dezvoltate de către Ministerul Afacerilor Externe pentru a sprijini comunitatea românească din străinătate (Ghidul alegătorului, Ghidul de reîntoarcere în România, Ghidul Fiscal al Românului din străinătate etc)

CE URMEAZĂ

ROdiaspora va îngloba noi funcţionalităţi după alegerile parlamentare, ce vor facilita descoperirea pe harta lumii de comunităţi româneşti locale, precum şi informaţii privind asociaţii româneşti, lăcaşe de cult, instituţii, medici sau restaurante cu specific românesc.

FUNCȚIONALITĂȚI VIITOARE

 • Evenimente
 • Puncte de interes
 • Adrese utile
 • Comunicari oficiale
 • Puncte de informare
 • Repere culturale
 • Organizatii
 • Afișarea știrilor și comunicările oficiale ale MAE
 • Posibilitatea de a sugera noi puncte de interes spre a fi integrate în aplicație

De asemenea, vom lucra la a îmbunătăți aplicația, în urma feedback-ului primit de la utilizatori

__

Vom reveni in curând cu noi informații!

Lideri proiect

Claudiu Ceia
Ligia Adam

Echipa

Cătălin Zălog
Ionut ‘John’ Popa
Claudiu Antohi
Remus Rușanu

[în curs de actualizare]
Echipa RomânescU de la Hackaton

Beneficiar

Românii de pretutindeni

Status

V.1 Finalizat